maandag 30 januari 2012

Wat krijgen we door onze strot geduwd?

Vorige week maandag. Bijna zo uit het vliegtuig rechtstreeks uit Afrika in een vergadering van de nieuwe fusiegemeente De Friese Meren van de gemeente Lemsterland, Skarsterlân en Gaasterlân-Sleat.

Ik beken dat het leven er dan toch echt wat anders uitziet dan normaal gesproken en dat je veel dingen flauwekul vindt. Hoewel ik nog vrij was om te acclimatiseren, leek deze vergadering me wel heel erg belangrijk.

Maar wat ik daar aantrof tartte alles. Een gefrustreerd college dat koste wat het kost er van alles doorheen leek te willen jagen, een college dat nauwelijks antwoord had op toch heel cruciale vragen over een soort tijdelijke regering van de drie gemeenten. En weinig compassie met de ondernemingsraad zo het leek. Uit een briefwisseling bleek wel dat van veel overleg weinig sprake was en dat ook de kritiek van de Ondernemings Raad niet echt werd gewaardeerd. Toen de drie raden van de drie gemeenten besloten dat ze dan ook niet in konden stemmen sloeg de stemming gewoon om en werd niet minder dan gewoon grimmig. Is dat hoe wij met z’n allen de toekomst in moeten, bedacht ik me? En is het zo vreemd dat die mensen die onze gemeenten besturen wel willen weten hoe dat nieuwe bestuur er uit gaat zien? En waar blijven de burgers? Worden wij zo willoze slachtoffers die naar de slachtbank worden geleid, omdat de oppositie niets meer heeft in te brengen? Omdat alleen de collegepartijen de dienst nog uitmaken?

Dualisme
Nu al is het democratisch gehalte zo nu en dan ver te zoeken. Van dualisme is bij bepaalde partijen werkelijk niets terug te vinden, die lopen mak als schapen het college met daarin een afvaardiging van hun partij achterna. Het tegengeluid komt van dan die oppositie, maar als dat zo niet meer mogelijk is dan kan er binnen een jaar flink wat vernield worden. De hele gang van zaken getuigt bovendien niet van veel respect voor de burgers van deze nieuwe gemeente. Zij moeten namelijk werken, eten en betalen in dat nieuwe verband. Maar wie van ons is op de hoogte gesteld van dat jaar dat overbrugd moet worden en hoe dat eruit komt te zien?

Ik heb geen petear gezien over hoe de burgers dat willen of wat dit voor hen betekent. De boodschap leek vorige week dan ook: teken maar snel en dan gaan wij onze gang wel. Wat dat ook moge betekenen. Gelukkig bleken de raden wijzer. Want het lijkt erop dat we met zo’n overbruggingsjaar als vorige week voorgesteld afstevenden op een jaar van totale afbraak van rechten, omdat er geen partijen meer zijn die de burger kunnen vertegenwoordigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten