maandag 28 november 2016

Verbinding

Daar zat hij dan. Een beetje ongemakkelijk in een rol die waarschijnlijk niet zo bij hem past. Buurman Lammert, de zoon van onze buren buurvrouw Lipkje en buurman Jan. Met zijn eerste boek, 'Het fonkelt in 't Dok' dat in coproductie was gemaakt met onze eigen dichter Job Degenaar. En dus technisch gezien misschien niet echt zijn eerste boek is, maar toch wel zo voelde.

Job Degenaar en Lammert Sloothaak

Job sprak prachtige en lovende woorden over Lammert. Lammert wilde dat ook wel over Job en over zijn passie het schilderen, maar kon eerst zijn bril niet vinden. Maar dat maakte niks uit. Lammert zijn bijdragen op het doek hadden alles al gezegd.


Mensen die niet mochten bestaan

Vervolgens sprak Job de woorden die hij zelf bedacht had en die in het boek tot gedichten zijn geregen. Kippenvel tijdens de voordracht van het gedicht over de Jan Nieveen die zoveel mensen naar Lemmer bracht die ‘niet mochten bestaan’. Maar vooral verwondering en respect over zoveel verbinding.


Lemmer in beeld en woord

Twee mannen die op het eerste gezicht misschien weinig gemeen hebben, zijn er in geslaagd de geschiedenis van Lemmer aaneen te smeden. In beeld en in woord. En die verbintenis, nu eenmaal op papier, verdwijnt daardoor nooit meer. Maar de verbinding zat hem ook in de muzikale optredens en het bijeenbrengen van mensen die op de één of andere manier voor Lemmer staan.

Toen het nog kon

Persoonlijke verbintenis ook bij de muziek; het ene omdat het terug voerde naar het moment dat mijn beste vriendinnetje en ik onze 40e levensjaar vierden toen dat nog kon. Het andere omdat het herinnerde aan mijn ouders, samen dansend. Toen dat nog kon. Dat is dan weer niet samen te vatten in een boek. Maar misschien komt dat nog in een krabbeltje van de beide heren in het prachtige boekwerk. Zodat ook wij blijvend in die verbintenis mogen delen. Een andere verbintenis en een rij wachtenden die ook allemaal zo'n persoonlijke kanttekening wilden, hebben er namelijk voor gezorgd dat op de eerste pagina's slechts maagdelijkheid rust.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten