maandag 12 maart 2018

Een blik met wilden


Alsof er een blik met wilden is opengetrokken. Zo zijn de zaterdagavonden hier in de straat ongeveer. Vanaf een uurtje of 11 begint het geschreeuw, het gegil, de kreten die meer aan een oerwoud doen denken dan aan mensen, het trappen, het in de bosjes liggen, het tegen verkeersborden aan schoppen en het krijsen. De oorzaak: drank. Misschien ook wel drugs. Of een combi  van beide. 

Mensen met een slechte dronk

Laten we voorop stellen dat ik een hekel heb aan lui die een slechte dronk over zich hebben.  Vechtpartijen doordat mannen (maar misschien ook wel vrouwen) zich door de drank zo stoer voelen dat meppen het enige lijkt wat ze leuk vinden, ik walg er van. Laat ik daarbij ook nog opmerken dat ik ongeveer een even grote hekel heb aan mensen die niet met hun poten van andermans spullen af kunnen blijven.  Dat ik vernielingen waardeloos vind en zou willen pleiten voor torenhoge straffen, in al die gevallen. 

Verbod op drinken in het centrum van Lemmer

Met dat alles in het achterhoofd las ik het bericht van B&W die het drinken van alcohol in het centrum van Lemmer wil verbieden.  Of het in eigendom hebben van geopende flessen of blikjes. Zodat uitwassen worden voorkomen. Dat ze wil dat die uitwassen verdwijnen is een prima zaak. Ik vraag me alleen af of die uitwassen echt voorkomen worden met zulke maatregelen. Als wij hier op de zaterdagavond onze auto niet in een achteraf steeg zetten, is hij in de meeste gevallen een dag later gebutst. 

Geen slaap krijgen

Als wij op zaterdagavond de ramen niet dichtdoen, krijgen we geen minuut slaap. Want de kroeglopers (ja daar ben ik zelf ook erg lang deel van geweest) gedragen zich dus alsof ze van een andere planeet komen. En dat doen ze niet alleen op de terugweg, dat doen ze vooral ook op de heenweg.  De gemeente wil met de maatregel het indrinken voorkomen. Alleen is mijn ervaring dat dit indrinken niet op straat gebeurt, maar gewoon thuis bij de warme kachel. Op de eigen kamer of gewoon bij pa en ma in de keuken. 

In de tuin met een flesje bier

Omdat er bovendien alleen een verbod voor het centrum ligt, kan iemand uit Noord, West of Lemstervaart dus blijkbaar wel gewoon op straat of in de tuin gaan zitten met een flesje bier. Maar daar veroorzaakt iemand die te veel zuipt en daar niet tegen kan, dan geen overlast? En wat te denken van de bootjesgasten die op hun boot flink aan de haal gaan? Dat mag dan wel en twee meter verderop mag je niet je eigen glaasje drinken? Of moeten ook zij de fles laten staan op hun eigen boot? En wat als zij dat niet hoeven, maar ook zij een slechte dronk over zich hebben? Het probleem lijkt me kortom ingewikkelder dan wordt voorgedaan en lijkt me met dit verbod alleen ook niet op te lossen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten