donderdag 9 december 2010

Lekker dan: bellen met KPN fors duurder

Veel Telecombedrijven voeren in 2011 veranderingen door in hun tarieven. Bellen van een vaste telefoon naar een andere vaste telefoon wordt bij KPN daardoor fiks duurder. Vodafone hanteert andere prijzen voor het internetten in het buitenland en ook T-Mobile heeft mogelijk plannen. De kosten voor bellen en internetten worden er daardoor niet duidelijker op. Wel wordt bellen en internetten duurder.

KPN: bellen met de huistelefoon naar een andere huistelefoon gaat van 4 naar 9 cent per minuut
In 2011 wijzigt KPN de prijzen voor InternetPlusBellen en BelVrij. Dit zijn abonnementen voor het bellen met een vaste telefoon. Voor beide abonnementen moeten mensen nu fors meer gaan betalen als ze naar een andere vaste telefoon bellen. Nu wordt nog 4 cent in rekening gebracht, dit wordt in 2011 per minuut 9 cent. Bovendien moet ook per gesprek nog een starttarief betaald worden van 10 cent per gesprek. Het bellen naar mobiele nummers wordt goedkoper. Dit tarief gaat van 16,5 cent ook naar 9 cent. Ook worden vanaf februari de kosten voor het bellen naar de voicemail in rekening gebracht. In 2010 is dat nog gratis. De nieuwe tarieven voor InternetPlusBellen gaan in op 15 januari 2011. Het BelVrij abonnement wordt later in 2011 aangepast.

Bellen naar het buitenland met KPN fors duurder
Ook het bellen naar het buitenland wordt met de KPN fors duurder. De tarieven worden verhoogd van:
Noordwest Europa was 6 cent, wordt 9 cent
Noord-Amerika was 6 cent, wordt 9 cent
Midden-Europa was 12 cent, wordt 19 cent
Zuid-Europa was 12 cent, wordt 19 cent
Australie was 12 cent, wordt 19 cent
Nieuw Zeeland was 12 cent, wordt 19cent
Oost-Europa was 25 cent, wordt 53 cent
Israel was 25 cent, wordt 53 cent
Turkije was 25 cent, wordt 53 cent
Verre Oosten was 25 cent, wordt 53 cent
Nederlandse Antillen was 40 cent, wordt 83 cent
Brazilie was 40 cent, wordt 83 cent
Noord-Afrika was 40 cent, wordt 83 cent
Zuid-Afrika was 40 cent, wordt 83 cent
Rest van de wereld was 70 cent, wordt 1,20 euro

Vodafone: goedkoper mobiel internetten in 16 Europese landen
Vodafone introduceert vanaf december 2010 een lager tarief voor mobiel internetten in 16 landen in Europa. Dit is echter wel alleen het geval als de persoon in kwestie van tevoren een eenmalige bijdrage betaalt.

Zes grote aanbieders presenteren 248 verschillende abonnementen
Er zijn zes grote aanbieders in Nederland van Telecomproducten. Dit zijn:
Ben
Hi
KPN
Telford
T-Mobile
Vodafone

Maar liefst 3525 soorten abonnementen
Deze 6 bedrijven verkopen maar liefst 248 abonnementen aan de consument. Maar die vallen ook weer uiteen in verschillende bundels, waardoor de gebruikers van telefoon en internet maar liefst de keuze heeft uit 3525 verschillende mogelijkheden. Al die abonnementen hebben hun eigen voorwaarden en die zijn niet altijd even duidelijk. Ook worden ze vaak niet meegestuurd bij een contract. Voor de consument is het dan ook niet erg duidelijk om te weten welke vorm het goedkoopst of het best is. Ook een rondgang langs alle websites van de telefoonaanbieders biedt weinig duidelijkheid.

Opzeggen mag bij wijzigingen
Bij wijzigingen in de tarieven mag de consument zijn abonnement overigens gewoon opzeggen. Dat is dus ook het geval bij de aanstaande wijziging. Het loont om te kijken naar een abonnnement waar bellen van en naar een vaste telefoon wel gewoon goedkoop blijft. KPN gaat ook een aanbod neerleggen bij al die mensen die al een abonnement hebben. Zo kunnen zij hun hogere kosten afkopen met u raadt het al weer een nieuwe vorm waar voor betaald moet worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten