vrijdag 29 juli 2011

Wicki de Viking, alias Anders Breivik

Hij keek vol trots naar buiten vanuit de politiewagen. Met een bijna glimlach om zijn mond. En zonder enige vorm van schuldbesef, zo het leek. Later bleek uit zijn betoog ook wel dat dit schuldbesef er ook niet is. Eigenlijk, zo stelde hij, had hij een goede daad verricht. Zo’n 80 jonge levens neergeknald of opgeblazen. En voor wat? Een ideologie waarbij vreemdelingen alweer niet welkom zijn. De jonge Anders Breivik schreef een manifest dat ik urenlang heb doorgeworsteld op zoek naar een werkelijk antwoord op zijn daden. En ik begrijp het nog steeds niet. Het enige dat ik wel begrijp is dat hij een daad wilde stellen om er voor te zorgen dat de maatschappij terug verandert. In wat? In een tijd van Wicki de Viking waarin de Noren plunderend en vrouwen verkrachtend langs andere landen trokken? De Noorse koning Sigurd Jorsalfare was de eerste Europese koning die op kruistocht ging. Hij vertrok in 1107 uit Noorwegen en vocht tegen de moslims in Spanje, Lissabon, de Balearen en Palestina. Aldus de geschiedenis.
Ik ben momenteel bezig met een opleiding interculturele communicatie. Daarin wordt geleerd waarom communicatie tussen mensen van verschillende afkomsten soms zo moeilijk verloopt. Om te weten hoe dat komt moet je de geschiedenis kennen. Die wordt dus ook behandeld in die opleiding. En de geschiedenis van de meeste landen is niet zo fraai. Slavernij, overheersing, uitbuiting, verkrachting. Daar begon het bijna allemaal mee. En de constatering dat wij een beter ras zijn dan andere rassen, want anders neem je niet zomaar een land over en lijf je dat in. Dat is wat wij zijn. En er zijn groeperingen die daar tegen in opstand zijn gekomen. Zo gekke lang is het echter nog niet geleden dat de slavernij werd afgeschaft. Anderhalve eeuw nog maar. Ik neem aan dat die schietende gek daar wel weer naar terug zou willen.
Op verschillende fora wordt nu waardering uitgesproken voor de daad van deze idioot, die ze wat mij betreft gewoon mogen doodschieten. Maar er ontstaat ook een wij/zij verhouding. Moslims die het inmiddels meer dan spuugzat zijn dat ze als een soort tweederangs volk worden behandeld. Want de vinger werd eerst naar hen gewezen, nog voordat er ook nog maar iets bekend was van een dader. Bij Pim Fortuyn was dat niet anders. Als er iets gebeurt, wordt direct gekeken naar welke moslimorganisatie dat gedaan zou kunnen hebben. En eigenlijk hebben de moslims het nu toch ook weer gedaan ondanks dat zij de trekker niet overhaalden? Ze bestaan namelijk, dat is hun eigen schuld en daar moet je je tegen verweren. En ja, de PVV versterkt dit soort gedachten, ik kan er niets anders van maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten