zaterdag 18 januari 2014

Niks aan de hand

Niks aan de hand. Hoe vaak hebben we dat nu de afgelopen jaren al gehoord als het ging om de meest uiteenlopende zaken op het gebied van voedsel en veiligheid? Talloze malen. Aardbevingen die spontaan en heel vaak ontstonden, kwamen echt niet van de gasboringen hoor. Nee, natuurlijk niet. Die ontstaan zomaar spontaan, terwijl er voorheen niets aan de hand was.

Overheid, maar ook bedrijven die er baat bij hebben bleven maar volhouden dat het er echt niet toe deed. En nu dan opeens de ontknoping: ja het doet er wel toe. Maar was die ontknoping ook geopenbaard als half Groningen niet op zijn kop was gaan staan? Ik geloof er geen snars van. Dan waren we gewoon doorgegaan met boren en waren de aardbevingen waarschijnlijk steeds heviger geworden. Overigens gaan we nu ook gewoon door met boren. Het lijkt er alleen op alsof er forse maatregelen zijn genomen. En dat ze veel geld kosten.

Geld verdienen Want in feite gaat het daar natuurlijk om: inkomsten. Hoe meer we boren, hoe meer er in het laadje komt. Je kunt er donder op zeggen dat we nu weer met een lastenverzwaring te maken krijgen die wordt toegedicht aan het minder boren naar gas. Rutte lulde een gat in de ozonlaag voor de tv, maar gaf daar totaal geen uitsluitsel over. Ook weer niks aan de hand. Ik wacht op het moment dat ze eens wel zeggen dat er iets aan de hand is. Want dat is er wel degelijk.

Twee weken geleden beweerde een bakkersketen overigens ook dat er niets aan de hand was met hun ovens. Ovens waar ons brood in werd gebakken en waar allemaal asbest in zat. Niks aan de hand zei de directeur. Er was nooit iets in het brood terechtgekomen en de bakkers waren ook niet ziek geworden. Ik weet nog dat ik in de auto zat en het aanhoorde. En dacht:”Is die man nu helemaal van de pot gerukt?” Hoezo niks aan de hand? Gelukkig hebben we de publieke omroepen nog die onderzoek doen en uitkwamen bij mensen die wel degelijk longvlieskanker hadden dat ontstaat als je met asbest in aanraking komt. En niets aan de hand met dat brood? Asbestdeeltjes zie je niet met het blote oog en hoe weet je als producent dat die delen niet in het brood zitten? Ook dat zie je namelijk niet met het blote oog. Dus misschien hebben we allemaal wel jaren asbestbrood zitten eten en krioelt er iets in ons binnenste dat echt niet goed is. En wie weet wat er allemaal nog meer niet in de haak is, terwijl iedereen maar schreeuwt dat er niks aan de hand is. Te veel aan de hand. Dat kan beter de slogan worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten